Blog

Factoring: wanneer beter dan banklening?

Laat uw bedrijf groeienMaart 18, 2019

Bij factoring ‘verkoopt’ een bedrijf haar uitstaande facturen aan een factoring maatschappij, welke de facturen vervolgens bevoorschot. Hierdoor worden uitstaande facturen omgezet in cash. Waar de gemiddelde betalingstermijn voor B2B facturen in Nederland 40 dagen is, wordt de factuur door middel van factoring meestal al na 48 uur uitbetaald.

Factoring is dus een goede manier om meer liquiditeit te krijgen en de Cashflow te verbeteren. Dit heeft weer tot gevolg dat de financiële gezondheid van het bedrijf wordt verbeterd. In Nederland gaan de meeste MKB-bedrijven nog altijd als eerste naar de bank wanneer zij opzoek zijn naar bedrijfsfinanciering. Maar gezien de bank tegenwoordig steeds vaker een ‘nee’ verkoopt aan deze bedrijven, worden alternatieve financieringsmogelijkheden populairder.

Het aantal facturen dat door middel van Factoring is gefinancierd is in de afgelopen 10 jaar verdriedubbelt, waar in dezelfde periode het aantal bankleningen maar met 12% steeg. Factoring is dus een goede financieringsoptie aan het worden voor veel bedrijven, maar wanneer is factoring ook beter dan een banklening?

Factoring

De kredietbeoordeling wordt bij factoring gemaakt op basis van de openstaande debiteurenportefeuille, en niet op basis van cijfers uit het verleden van het bedrijf. Bedrijven met openstaande facturen op goede, kredietwaardige debiteuren kunnen dus in aanmerking komen voor factoring met gunstige voorwaarden. Ook als het bedrijf afgelopen jaar verlies heeft geleden. Hierdoor is factoring dus ook aantrekkelijk voor startende en groeiende bedrijven met een negatief verleden.

Ook is het aanvraag proces bij factoring vaak sneller dan bij een bank. Er wordt simpelweg naar de debiteuren gekeken en op basis daarvan een voorstel gedaan. Hierdoor kunnen bedrijven met een accuut liquiditeitstekort bij sommige partijen ‘snel’ een aantal facturen verkopen om de korte termijn liquiditeitspositie te verbeteren.

Factoring is dus een uitstekende optie voor (groeiende) bedrijven met een behoefte aan meer liquiditeit, zowel eenmalig als op structurele basis, welke leveren aan kredietwaardige debiteuren.

Met onze financieringsgids kunt u alles leren over wat u moet weten over het aantrekken van additionele financiering naast de bank. 

ALTERNATIEVE FINANCIERING

GRATIS GIDS

Banklening

Bij een banklening wordt er in een keer een grote som geld beschikbaar gesteld, wat goed is voor het aanschaffen van vaste active of het doen van een eenmalige grote investering. Een banklening voor het oplossen van een liquiditeitsprobleem is geen structurele oplossing, en zal de cashflow enkel op korte termijn verbeteren. Ook besluit een bank op basis van financiële cijfers uit het verleden en kijken zij minder naar de toekomst.

Bij een snel groeiend bedrijf met veel potentieel, maar rode cijfers over het afgelopen jaar, zal een bank waarschijnlijk een negatieve kredietbeoordeling geven. Het aanvragen van een banklening is dus beter beschikt voor gevestigde bedrijven met goede cijfers uit het verleden, en een eenmalige kredietbehoefte.

Over Ons

Als FinTech bedrijf zijn we bij Novicap gespecialiseerd in Factoring. Via ons volledig digitale platform kunt u gemakkelijk facturen uploaden, direct de rentepercentages zien, en binnen 48 uur het geld op uw rekening gestort krijgen. Ook vragen wij geen persoonlijke garanties en nemen wij het faillisementsrisico over. Door onze processen zoveel mogelijk te automatiseren, kunnen wij de laagste rentepercentages in de markt aanbieden.

Wilt u meer informatie over onze diensten, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Partner worden van Novicap? Klik hier voor meer informatie

HULP NODIG?

BEZOEK DE INFORMATIEPAGINA EN ONTDEK GIDSEN DIE U KUNNEN HELPEN OM UW LIQUIDITEIT TE VERBETEREN

Luciana Kooke
Luciana Kooke
Marketing Assistant bij Novicap

Laat uw reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spreek met een financieel expert

Novicap informeert u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt om uw verzoek bij te wonen en u elektronische mededelingen over onze diensten te sturen. Deze gegevens worden niet bekendgemaakt aan derden en u kunt uw gegevensbeschermingsrechten uitoefenen volgens het volgende Privacybeleid.

Bel ons tijdens openingstijden: 

maandag t/m vrijdag

8:00 tot 18:00

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk. 

Copy link
Powered by Social Snap