Blog

Wat is Liquiditeit?

Verbeter uw cashflowMaart 12, 2019
wat is liquiditeit

Liquiditeit is de mate waarin een bedrijf haar korte-termijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Liquiditeit is een financiële ratio welke wordt gebruikt om de gezondheid van het bedrijf in te schatten, net zoals bijvoorbeeld rentabiliteit en solvabiliteit. Een bedrijf is liquide wanneer zij alle lopende betalingsverplichtingen kunnen voldoen, zoals facturen, salaris en belastingen. Liquiditeit is dus een belangrijke ratio, aangezien het het voortbestaan van het bedrijf bepaald. Goedlopende bedrijven welke veel omzet en zelfs winst behalen kunnen tóch in de financiële problemen komen, namelijk wanneer zij de liquiditeit niet op orde hebben en dus in de cashflow problemen komen.

Om de liquiditeit van een onderneming te berekenen wordt er een liquiditeitsbegroting opgesteld, waar vervolgens de liquiditeit uit opgemaakt kan worden.

Current Ratio

De Current Ratio wordt het meest gebruikt bij het berekenen van liquiditeit. De formule is als volgt: (Vlottende activa + Liquide middelen) / Kort vreemd vermogen. Wanneer de Vlottende Active en Liquide Middelen samen groter zijn dan het Kort Vreemd Vermogen is de ratio boven de 1.0 en is het bedrijf voldoende liquide. Doorgaans wordt een Current Ratio boven de 1,5 als goed gezien.

Quick Ratio

De formule van de Quick Ratio is: (Vlottende activa + Liquide middelen – Voorraden) / Kort vreemd vermogen. Aangezien voorraden niet direct omzetbaar zijn in cash (deze moeten eerst gekocht worden door klanten) worden deze niet meegerekend in de Quick Ratio. Doorgaans wordt een Quick Ratio boven de 1,0 als goed gezien.

Nettowinst Kapitaal

Het Nettowinst kapitaal geeft de liquiditeitspositie aan in absolute getallen en is dus geen ratio. De formule is: Vlottende activa + Liquide middelen – Kort vreemd vermogen. Wanneer er voor €200.000 aan vlottende activa en liquide middelen zijn, en voor €150.000 aan korte termijn schulden is de nettowinst kapitaal dus €50.000. Een positieve positie is doorgaans goed.

In deze gids geven we een reeks aanbevelingen zodat er concrete maatregelen kunnen worden genomen om de cashflow schade te minimaliseren gedurende de coronacrisis.

Optimaliseer je cashflow in tijden van crisis

GRATIS GIDS

Liquiditeitsprognose

Liquiditeit is een momentopname. Wanneer de current ratio vandaag wordt berekend, kan deze morgen weer anders zijn wanneer er bijvoorbeeld een uitstaande factuur wordt betaald door een klant. Hierdoor is het belangrijk een prognose te maken voor de toekomst om de kijken wanneer de liquiditeit onder druk komt te staan. Als er bijvoorbeeld over een maand investeringen gedaan moeten worden, maar uitstaande facturen worden steeds later betaald, kan er voorzien worden dat er liquiditeitsproblemen aankomen.

Hoe kunt u uw liquiditeit verbeteren?

Er zijn verschillende manieren om liquiditeit te verbeteren, welke uitgebreid worden behandeld in ons artikel: ‘10 Tips om uw Cashflow te Verbeteren‘.

Over Ons

Als FinTech bedrijf zijn we bij Novicap gespecialiseerd in Factoring. Via ons volledig digitale platform kunt u gemakkelijk facturen uploaden, direct de rentepercentages zien, en binnen 48 uur het geld op uw rekening gestort krijgen. Ook vragen wij geen persoonlijke garanties en nemen wij het faillisementsrisico over. Door onze processen zoveel mogelijk te automatiseren, kunnen wij de laagste rentepercentages in de markt aanbieden.

Wilt u meer informatie over onze diensten, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Partner worden van Novicap? Klik hier voor meer informatie

HULP NODIG?

BEZOEK DE INFORMATIEPAGINA EN ONTDEK GIDSEN DIE U KUNNEN HELPEN OM UW LIQUIDITEIT TE VERBETEREN

wat is liquiditeit
Luciana Kooke
Luciana Kooke
Marketing Assistant bij Novicap

Laat uw reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spreek met een financieel expert

Novicap informeert u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt om uw verzoek bij te wonen en u elektronische mededelingen over onze diensten te sturen. Deze gegevens worden niet bekendgemaakt aan derden en u kunt uw gegevensbeschermingsrechten uitoefenen volgens het volgende Privacybeleid.

Bel ons tijdens openingstijden: 

maandag t/m vrijdag

8:00 tot 18:00

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk. 

Copy link
Powered by Social Snap