Blog

De impact van Technologie op de Financiële Sector

FintechSeptember 26, 2018
technologie in financiele sector

De impact van technologie op de financiële sector

Technologie verandert de manier van werken voor veel bedrijven, en levert product aan klanten in verschillende sectoren. Er zijn tegenwoordig alarmen die giftige stoffen kunnen detecteren, medische instrumenten die levens kunnen redden, en computer software waarmee belangrijke gezondheidsinstrumenten bedient kunnen worden.

Een industrie die de laatste jaren veel innovatie heeft gezien is het gebruik van technologie in de financiële wereld. Het nieuwe buzzwoord ‘FinTech’ wordt steeds populairder en met een alsmaar grotere klantfocus wordt het steeds belangrijker om up to date te blijven met de laatste ontwikkelingen.

Uit een rapport van PwC blijkt dat 77% van de financiële instituties meer zullen gaan investeren in innovatie (PwC, global fintech report 2017), met veel bedrijven die de disruptieve kenmerken van FinTech omarmen. Uit hetzelfde rapport blijkt dat FinTech-bedrijven een populair alternatief zijn voor klanten in het doen van betalingen, overboeken van geld, en het afsluiten van leningen door middel van alternatieve financiering zoals factoring. In andere gebieden zoals verzekeringen en vermogensbeheer zijn FinTech bedrijven momenteel minder populair, hier liggen wellicht nog groeimogelijkheden.

Specifieke gebieden waar FinTech de meeste kans heeft om te ‘disrupten’ en de user-journey te verbeteren zijn de volgende:

Klantenservice

Misschien wel de grootste verandering in de financiële sector als gevolg van FinTech is in de klantenservice. In het verleden was het essentieel om een sterk klantenservice team klaar te hebben staan voor ieder bedrijf actief in de finance industrie. Het gaat tenslotte om geld en zodra er fouten worden gemaakt moeten deze snel opgelost worden, ook kunnen de emoties hoog oplopen. Het was dus essentieel om goed getrainde personeelsleden te hebben.

Tegenwoordig is dit wel anders. Chatbots ontwikkelen zich snel en kunnen al goed met klanten overweg. Artificial intelligence algoritmen worden getraind en leren vervolgens uit zichzelf zonder menselijke tussenkomst. Na verloop van tijd wordt de robot beter en beter, totdat deze niet meer te onderscheiden is van een mens. Er zijn al video’s online van onder andere Google waarin te zien is hoe een robot menselijke handelingen uitvoert, zoals telefonisch een pizza bestellen, terwijl de persoon niet merkt dat dit een robot is.
Een AI-algoritme beschikt wellicht niet over menselijke kenmerken zoals emoties, maar waarom zou je mensen betalen als robots het werk gratis kunnen doen?

Online Bankieren

Bankieren is traditioneel gezien iets wat offline gedaan wordt. Mensen gingen de stad in naar hun bank om geld op te nemen, overboekingen te doen, en financiële zaken te regelen. Het was normaal om met ‘echte’ mensen te praten in een ‘echte’ winkel. Het ging tenslotte om geld dus dit moet veilig gebeuren, dacht men toen. Tegenwoordig is het nog bij hoge uitzondering nodig om naar het bankkantoor te gaan. De meeste mensen die in de 21e eeuw geboren zijn, zijn überhaupt nog nooit in een bankkantoor geweest. Waarom zou je? We kunnen met onze app gemakkelijk geld overmaken, ons saldo inzien, handelen op de beurs of rekeningen betalingen. Dit soort dingen kunnen de traditionele banken disrupten, en als banken hier niet in meegaan lopen zij een groot risico. Als je bij bank X nog naar het bankkantoor moet om een rekening te openen, maar bij FinTech startup Y kan je dit thuis vanaf de bank doen, is de keuze snel gemaakt.

Fraude Detectie

Het onderzoeken en identificeren van fraude was traditioneel een samenwerking tussen man en machine. De computer hielp bij het identificeren van potentieel frauduleuze praktijken, maar uiteindelijk was het een getrainde werknemer die de beslissing nam en alle zaken met de hand nakeek.
Tegenwoordig ontwikkelt artificial intelligence zich zo snel dat het verder gaat dan de capaciteit van de mens, en dus compleet zelfstandig fraude kan detecteren en voorkomen. Een AI kan een klant zijn kredietgeschiedenis bekijken, en nagaan of een transactie hierin past of niet. Vervolgens kan het als fraude gezien worden, en kan er ook ingegrepen worden in de vorm van het tegenhouden van transacties of waarschuwen van de klant. Dit kan allemaal sneller en efficiënter dan wanneer een werknemer dit zou doen, wat uiteraard in de kosten bespaart.

Al met al zijn dit maar een paar gebieden waarin technologie de financiële sector hevig kan beïnvloeden. De voornaamste vorm van disruptie is dus ook progressie. Progressie houdt in dat langzamerhand de bestaande mensen en processen overbodig worden, en toe zijn aan vervanging. Dit is meestal een lange termijn trend, en het zou nog jaren kunnen duren voordat mensen echt overbodig worden in de financiële sector, maar het is duidelijk dat veel werknemers van traditionele banken vrezen voor hun baan.

Het is al lange tijd duidelijk dat technologie zal ontwikkelen tot het punt waarbij het efficiënter is dan de mensen die het systeem ontwikkelt hebben. Zolang machines slimmer, sneller en minder foutgevoelig zijn zal deze trend zich blijven voortzetten.

Over Ons

Als FinTech bedrijf zijn we bij Novicap gespecialiseerd in Factoring. Via ons volledig digitale platform kunt u gemakkelijk facturen uploaden, direct de rentepercentages zien, en binnen 48 uur het geld op uw rekening gestort krijgen. Ook vragen wij geen persoonlijke garanties en nemen wij het faillisementsrisico over. Door onze processen zoveel mogelijk te automatiseren, kunnen wij de laagste rentepercentages in de markt aanbieden.

Wilt u meer informatie over onze diensten, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Partner worden van Novicap? Klik hier voor meer informatie.

HULP NODIG?

BEZOEK DE INFORMATIEPAGINA EN ONTDEK GIDSEN DIE U KUNNEN HELPEN OM UW LIQUIDITEIT TE VERBETEREN

technologie in financiele sector
Luciana Kooke
Luciana Kooke
Marketing Assistant bij Novicap

Laat uw reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spreek met een financieel expert

Novicap informeert u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt om uw verzoek bij te wonen en u elektronische mededelingen over onze diensten te sturen. Deze gegevens worden niet bekendgemaakt aan derden en u kunt uw gegevensbeschermingsrechten uitoefenen volgens het volgende Privacybeleid.

Bel ons tijdens openingstijden: 

maandag t/m vrijdag

8:00 tot 18:00

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk. 

Copy link
Powered by Social Snap