Banken vs Fintechs: Trends in de financiële sector

Banken vs Fintechs: Trends in de financiële sector

september 03, 2018 | Carlo Goes
 • Share on Facebook
 • Share on Google+0
 • Share on LinkedIn0
 • Email this to someone
 • Tweet about this on Twitter

  Banken vs FinTechs

  Het valt niet te ontkennen dat de opkomst van FinTech bedrijven in de markt een impact heeft gehad op de bedrijfsmodellen die banken hanteren. Op het eerste gezicht leek het oorlog te gaan worden tussen de twee, maar tegenwoordig worden er veel samenwerkingen gesloten en begrip voor elkaar getoont. Er zijn veel voorbeelden in de markt van banken die samenwerken met fintechs om zo het aanbod aan financiële diensten uit te breiden en langzaam over te stappen naar een ander businessmodel.

  Een ander voorbeeld van deze aanpak is dat grote banken zoals ING en Rabobank incubator programma’s hebben waarmee ze startups helpen groeien. Veel van deze startups worden vervolgens overgenomen zodra de banken potentieel zien.

  Watvoor diensten bieden de Fintechs vooral aan?

  Financiering

  Veel Fintechs bieden Peer-to-peer leningen aan waardoor een bank als intermediaire niet meer nodig is. Bedrijven ondervinden hier veel voordeel van, onder andere in de vorm van lagere kosten en hogere leningen. Andere trends zijn crowdfunding, crowdlending en factoring, welke gebaseerd zijn op hetzelfde principe.

  Online betalingen

  Fintechs doelen vooral op het gemak van de klant zo groot mogelijk maken, wat bij banken traditioneel gezien niet altijd het geval is. De focus ligt op transacties zo snel en efficiënt mogelijk te laten verlopen met bijvoorbeeld e-wallets, platforms en betalingen via mobiele telefoons.

  Alternatieve Financiering

  Valuta exchange

  Ook in valuta-transacties bieden fintechs toegevoegde waarde aangezien er geen hoge commissies voor banken meer aan te pas komen. In sommige gevallen kunnen klanten hierdoor wel 90% van de kosten besparen.

  Robot adviseurs

  Een andere ontwikkeling is het inschakelen van robot adviseurs aangestuurd door artificial intelligence algoritmes. Deze robots kunnen bijvoorbeeld een volledig op maat gemaakt investeringsportfolio creëren zonder dat hier mensen aan te pas komen, wat weer scheelt in de kosten.

  Het gebrek aan regulatie

  Vooral voor de fintechs is het gebrek aan regulatie een nadeel vergeleken met banken. Veel potentiële gebruikers zien het als risicovol om hun geld bij fintechs onder te brengen omdat er dus minder garanties zijn vergeleken met investeringen of financieringen bij banken.

  Aan de andere kant zijn er ook verschillende nadelen voor banken. Bijvoorbeeld het gebrek aan integratie in het nieuwe digitale framework en de negatieve reputatie die banken hebben sinds de financiële crisis. Daarbij komt dat banken nog steeds erg terughoudend zijn bij het verstrekken van leningen aan kleinere bedrijven, waar opportunities ontstaan voor fintechs in de vorm van factoring en crowdlending.

  Uitdagingen voor banken

  Banken zullen zich moeten aanpassen aan de nieuwe trends in de financiële sector als ze winstgevend willen blijven. Er is een markt voor klanten die niet teveel geld willen betalen voor diensten die online vermeden kunnen worden, zoals bemiddelingskosten. Met of zonder de ondersteuning van fintechs, banken moeten zich proberen aan te passen en nieuwe niches te zoeken om winstgevend en relevant te blijven. Wat banken zich moeten realiseren is dat er geïnvesteerd zal moeten worden, willen ze zich aanpassen en gebruik maken van nieuwe markten en technologieën. Wilt u meer weten over de huidige ontwikkelingen in de FinTech markt? In dit artikel bekijken we vijf FinTech trends in detail.


  Als FinTech bedrijf zijn we bij NoviCap gespecialiseerd in Factoring. Via ons volledig digitale platform kunt u gemakkelijk facturen uploaden, direct de rentepercentages zien, en binnen 48 uur het geld op uw rekening gestort krijgen. Door onze processen zoveel mogelijk te automatiseren, kunnen wij de laagste rentepercentages in de markt aanbieden.

  Wilt u meer informatie over onze diensten, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

  Alternatieve Financiering

  • Share on Facebook
  • Share on Google+0
  • Share on LinkedIn0
  • Email this to someone
  • Tweet about this on Twitter