Blog

De 5 beste tips om uw zakelijke cashflow te verbeteren

Verbeter uw cashflowNovember 30, 2018

Veel MKB-bedrijven in Nederland hebben te maken met cashflow problemen. Het merendeel van deze problemen worden veroorzaakt door lange betalingstermijnen van klanten, korte betalingstermijnen van leveranciers, en slecht cashflowbeheer. Veel faillissementen in Nederland zijn het gevolg van een gebrek aan liquiditeit en kunnen voorkomen worden als MKB’ers slimmer met hun geld zouden omgaan.

Om uw cashflow volledig te coördineren, is het uiterst belangrijk om de kasstromen te voorspellen. Dit stelt u in staat om te anticiperen op toekomstige onzekerheden, zoals een mogelijke stijging of daling van verkoop, bedrijfsuitbreiding, investeringen of nieuwe projecten.

In een bedrijf stroomt geld constant in en uit, soms sneller dan u zelf doorheeft. Het is niet nodig om in paniek te raken wanneer er in korte tijd veel geld is uitgegeven; wel is het belangrijk dat u een idee heeft wanneer en hoe dit geld zal terugkomen. Om een positieve netto kasstroom te hebben moet de instroom van de kasmiddelen groter zijn dan de uitstroom. Dit klinkt eenvoudig, maar in de praktijk zijn er meerdere factoren om rekening mee te houden. Wij hebben in samenwerking met financiële experts de vijf belangrijkste methoden in kaart gebracht om uw cashflow gezond te houden.

1. Vertraag de uitgaande cashflow

Als u een betalingstermijn van 30 dagen heeft opgesteld met de leverancier, gebruik dan de volledige betaaltermijn en betaal niet onnodig vroeg. Als u een goede relatie met de leverancier heeft, kunt u zelfs om verlenging van de betaaltermijn vragen, dit zal de liquiditeit van uw bedrijf ten goede komen. U kunt ook overwegen in termijnen te betalen, alhoewel dit soms een vergoeding vereist of de productkosten zal doen stijgen. Echter, zelfs als u extra dient te betalen kan betaling in termijnen de oplossing vormen als u in cashflow problemen komt zonder dat u last heeft van inkomsten problemen.

2. Vervroeg de inkomende cashflow

Naast het vertragen van uitgaande kasstromen heeft het vervroegen van inkomende kasstromen natuurlijk hetzelfde effect. U kunt overwegen om uw klanten een korting aan te bieden bij vervroegde betaling, of vraag om aanbetalingen wanneer het gaat om grotere projecten.

Met onze financieringsgids kunt u alles leren over wat u moet weten over het aantrekken van additionele financiering naast de bank. 

ALTERNATIEVE FINANCIERING

GRATIS GIDS

3. Goed debiteurenbeheer

De sleutel voor een gezonde cashflow is het verlagen van de DSO (Days Sales Outstanding) door middel van een goed debiteurenbeheer. DSO is het aantal dagen tussen het versturen van een factuur en het ontvangen van de betaling, hoe korter de DSO, hoe sneller u uw geld ontvangt. De gemiddelde DSO in Nederland is momenteel 39,9 dagen (2018) en verschilt per sector (zie figuur 1).
Een goed debiteurenbeheer kan helpen bij het verlagen van de DSO door constant achter debiteuren aan te zitten, tijdig betalingsherinneringen te sturen, en vanaf de dag dat de betaaltermijn verstrijkt direct contact op te nemen met de betreffende debiteur. Door het debiteurenbeheer te automatiseren met bijvoorbeeld goede accounting-software kunt u uw DSO significant verlagen.

4. Maak gebruik van factoring

Factoring is het laten financieren van uitstaande facturen door een factoringmaatschappij, de ‘factor’. De factor neemt als het ware de factuur van u over, en betaald deze vrijwel direct uit in ruil voor een vooraf vastgesteld rentepercentage. Het voordeel van factoring is dat u het geld soms al binnen 24 uur op uw rekening heeft staan, wat uiteraard erg gunstig is voor uw cashflow positie en DSO. Factors kunnen ook het gehele debiteurenbeheer overnemen zodat u geen tijd meer kwijt bent aan het communiceren met debiteuren. Een nadeel is dat u een percentage van de factuur afdraagt aan de factor, de zogenaamde factorfee (meestal rond de 0.5%), en een rentepercentage (vaak tussen 0.3% – 1.5%). U betaald als het ware voor het vroeg ontvangen van uw geld. Factoring is een erg goede oplossing voor veel MKB-bedrijven aangezien het vervroegd vrijkomen van werkkapitaal de relatief lage kosten meer dan tegemoet komt. De vrijgekomen cashflow kan gebruikt worden om meer klanten aan te trekken of investeringen te doen die uiteindelijk het bedrijf vooruit kunnen helpen.

5. Forecasting

Veel cashflow problemen kunnen al voorkomen worden door simpelweg goede voorspellingen te doen. U kunt bijvoorbeeld voor de komende 12 maanden alle inkomende en uitgaande kasstromen voorspellen en deze vervolgens wekelijks monitoren. Zo krijgt u een goed beeld van wanneer u krap komt te zitten, en kunt u vervolgens tijdig ingrijpen. Ook komt u zo te weten of er patronen in uw cashflow positie zitten die bijvoorbeeld seizoensgebonden zijn, of vlak voor de belastingaangifte deadline.

Tot slot geven wij u graag de tip om altijd wat geld achter de hand te hebben, voor nood.

Over Ons

Als FinTech bedrijf zijn we bij Novicap gespecialiseerd in Factoring. Via ons volledig digitale platform kunt u gemakkelijk facturen uploaden, direct de rentepercentages zien, en binnen 48 uur het geld op uw rekening gestort krijgen. Ook vragen wij geen persoonlijke garanties en nemen wij het faillisementsrisico over. Door onze processen zoveel mogelijk te automatiseren, kunnen wij de laagste rentepercentages in de markt aanbieden.

Wilt u meer informatie over onze diensten, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Partner worden van Novicap? Klik hier voor meer informatie.

HULP NODIG?

BEZOEK DE INFORMATIEPAGINA EN ONTDEK GIDSEN DIE U KUNNEN HELPEN OM UW LIQUIDITEIT TE VERBETEREN

Luciana Kooke
Luciana Kooke
Marketing Assistant bij Novicap

Laat uw reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spreek met een financieel expert

Novicap informeert u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt om uw verzoek bij te wonen en u elektronische mededelingen over onze diensten te sturen. Deze gegevens worden niet bekendgemaakt aan derden en u kunt uw gegevensbeschermingsrechten uitoefenen volgens het volgende Privacybeleid.

Bel ons tijdens openingstijden: 

maandag t/m vrijdag

8:00 tot 18:00

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk. 

Copy link
Powered by Social Snap