Blog

Wat te doen wanneer de bank nee zegt?

FinancierenNovember 21, 2018
wanneer de bank nee zegt

Wat te doen wanneer de bank nee zegt?

In Nederland wordt het voor ondernemers uit het MKB steeds lastiger om financiering te krijgen. Sinds de financiële crisis verkopen banken steeds vaker een ‘nee’, zeker als het gaat om relatief nieuwe bedrijven. Banken kijken uiteraard naar risico’s en willen altijd met zekerheden werken. Wanneer een bedrijf nog geen track-record heeft opgebouwd maar wel gigantische groeimogelijkheden heeft wordt hier niet naar gekeken, en worden deze bedrijven dus afgewezen. Het aantal verstrekte bankleningen in Nederland is de laatste drie jaar dan ook afgenomen met 12%.

Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere financieringspartijen op de markt, en is een bank al lang niet meer de enige optie voor MKB’ers. Alternatieve financiering van bijvoorbeeld FinTech bedrijven is groeiende, en vaak zijn deze in staat om gunstige voorwaarden te hanteren door onder andere technologie te gebruiken.

Crowdfunding

Een goede optie voor veel ondernemers is crowdfunding. Hier wordt er geld uit een grote groep mensen gehaald, welke vaak bestaat uit particulieren, sponsors of investeerders. In ruil voor een bedrag ontvangen zij vaak een product of dienst. Soms staat er ook rente, equity of een winstdeling tegenover. Als je als ondernemers het publiek weet te overtuigen van jouw product, is het een goede manier om geld op te halen. Ook is het een goede manier om meteen een aantal klanten te binden, aangezien je een product terug kan geven in ruil voor de investering.

Microkrediet

Microkredieten zijn kleine kredieten die uitgegeven worden door alternatieve financierders. Een goed voorbeeld is Qredits. Microkredieten gaan vaak tot maximaal 50.000 euro. Het voordeel is dat partijen als Qredits vaak minder zekerheden nodig hebben dan banken, en ook naar dingen kijken zoals het idee en potentieel in de markt. In ruil voor het risico dat zij lopen, staat hier doorgaans een hoger rentepercentage tegenover. U kunt verwachten dat een microkrediet duurder is dan een bankkrediet, maar dus wel een stuk toegankelijker.

Factoring

Een manier van groeifinanciering is factoring. Factoring is het laten financieren van uitstaande facturen, waarbij een factoring-partij als het ware de factuur opkoopt. Veel bedrijven moeten lang wachten op hun geld nadat zij een product of dienst geleverd hebben. Gemiddeld liggen de betalingstermijnen rond de 60 dagen in Nederland maar dit kan soms ook richting de 100 dagen gaan. Een factoring partij betaald doorgaans de factuur binnen een aantal dagen uit, en ontvangt na de betalingstermijn verlopen is het factuurbedrag van de debiteur. Dit is een goede financieringsmogelijkheid voor groeiende bedrijven, aangezien er bij factoring gekeken wordt naar de kredietwaardigheid van de debiteur en niet van het bedrijf zelf. Dus ook voor beginnende ondernemers en kleine MKB’ers kan factoring een aantrekkelijk alternatief zijn wanneer zij leveren aan ‘grotere’ debiteuren. Waarbij veel bedrijven bij een banklening tegen een bepaald limiet aanlopen, groeit een factoring-kredietlijn met het bedrijf mee. Zodra de uitstaande debiteurenposten groeien, groeit de kredietlijn mee. Andere voordelen van factoring zijn dat het economisch risico van de debiteur kan worden overgenomen. Dus wanneer de debiteur failliet gaat, krijgt u gewoon de factuur uitbetaald. Ook kan (een gedeelte van) het debiteurenbeheer overgenomen worden, waardoor u meer tijd over heeft voor ondernemen.

Novicap biedt factoring aan waarbij facturen worden uitbetaald binnen 48 uur, het economisch risico van de debiteur wordt overgenomen en er aantrekkelijke rentepercentages worden aangeboden. Ook vraagt Novicap geen persoonlijke garanties of borgstellingen, en is het volledig flexibel.

Factoring is de laatste drie jaar met 300% toegenomen, en is voor steeds meer ondernemers de eerste keuze wanneer zij niet bij een bank terecht kunnen. Waar in 2012 het aandeel van banken in financiering nog 75% was, is dit nu al minder dan 50%.

Over Ons

Als FinTech bedrijf zijn we bij Novicap gespecialiseerd in Factoring. Via ons volledig digitale platform kunt u gemakkelijk facturen uploaden, direct de rentepercentages zien, en binnen 48 uur het geld op uw rekening gestort krijgen. Ook vragen wij geen persoonlijke garanties en nemen wij het faillisementsrisico over. Door onze processen zoveel mogelijk te automatiseren, kunnen wij de laagste rentepercentages in de markt aanbieden.

Wilt u meer informatie over onze diensten, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Partner worden van Novicap? Klik hier voor meer informatie.

HULP NODIG?

BEZOEK DE INFORMATIEPAGINA EN ONTDEK GIDSEN DIE U KUNNEN HELPEN OM UW LIQUIDITEIT TE VERBETEREN

wanneer de bank nee zegt
Luciana Kooke
Luciana Kooke
Marketing Assistant bij Novicap

Laat uw reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spreek met een financieel expert

Novicap informeert u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt om uw verzoek bij te wonen en u elektronische mededelingen over onze diensten te sturen. Deze gegevens worden niet bekendgemaakt aan derden en u kunt uw gegevensbeschermingsrechten uitoefenen volgens het volgende Privacybeleid.

Bel ons tijdens openingstijden: 

maandag t/m vrijdag

8:00 tot 18:00

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk. 

Copy link
Powered by Social Snap