Blog

Welke soorten alternatieve financiering bestaan er?

FinancierenApril 25, 2019

De financieringsmarkt in Nederland verandert constant. Door strengere eisen van banken na de financiële crisis in 2008 is het voor MKB bedrijven steeds moeilijker geworden om bank financiering te krijgen. Banken kijken steeds strenger naar financiële resultaten uit het verleden zoals omzet, winst, bruto winstmarges en eigen vermogen. Hierbij verliezen zij een belangrijke metric uit het oog,  namelijk groeipotentieel. MKB bedrijven met veel groeipotentieel maar minder sterke cijfers uit het verleden worden afgewezen door de bank, en moeten ergens anders opzoek. Om deze reden zijn er veel nieuwe alternatieve financiers bijgekomen, die wél financiering aan kunnen bieden. In dit artikel kijken we naar vier verschillende soorten alternatieve financiering die een goede optie zijn wanneer de bank nee zegt. Ook voor bedrijven die wel bij de bank terecht kunnen blijkt in sommige gevallen alternatieve financiering toch een betere fit.

We kijken in dit artikel naar Microkrediet, Leasing, Crowdfunding en Factoring.

Microkrediet

Microkredieten zijn zakelijke kredieten van meestal kleine bedragen tot €250.000. Deze kredieten zijn bedoeld voor het starten of uitbreiden van een klein bedrijf. Meestal zijn deze leningen inclusief coaching, omdat het vaak beginnende ondernemers betreft. Microkrediet is vergelijkbaar met een kredietunie, waar een groep ondernemers onderling coaching en financiering aan elkaar aanbieden.

Leasing

Leasing is eigenlijk het huren van grote objecten (zoals machines en apparaten) welke te duur zijn om te kopen. De leasemaatschappij koopt het object, en least (oftewel verhuurt) het vervolgens weer aan jou. Maandelijks betaal je een leasetermijn. Aan het eind van de leaseperiode kan je eigenaar worden van het object, maar dit hangt af van de leasevorm. Door te leasen hoef je geen grote uitgaven te doen, en houdt je meer werkkapitaal in je bedrijf.

Er zijn verschillende vormen van leasing:

  • Operational lease: De leasemaatschappij blijft juridisch en economisch eigenaar van het object. Jij huurt het alleen. Na afloop van de leaseperiode wordt je geen eigenaar van het object, de leasemaatschappij blijft eigenaar.
  • Financial lease: Bij deze vorm sluit je als het ware een lening af voor het bedrag van het object. Aan het einde van de leaseperiode wordt je eigenaar van het object, en je draagt ook het economisch risico. Aangezien je eigenaar wordt, is dit veelal een duurdere manier van leasing vergeleken met operational lease.
  • Private lease: Dit is specifiek voor het leasen van auto’s of bedrijfswagens. Je least simpelweg de auto voor een periode, en het leasebedrag is inclusief alle verzekeringen en onderhoud. Na de leaseperiode lever je de auto weer in.

Met onze financieringsgids kunt u alles leren over wat u moet weten over het aantrekken van additionele financiering naast de bank. 

ALTERNATIEVE FINANCIERING

GRATIS GIDS

Crowdfunding

Bij Crowdfunding wordt geld binnengehaald bij het grote publiek. Een grote groep mensen investeren allemaal een (klein) bedrag, totdat jouw financieringsdoel is behaald. Een voordeel van crowdfunding is dat het ook een stukje marketing is, aangezien de mensen die investeren in je bedrijf waarschijnlijk ook klant worden. Bij een goede campagne kun je veel bekendheid genereren en zelfs viral gaan op het internet. In ruil voor de investering kiezen bedrijven er ook voor om het product aan te bieden (tegen een korting) aan de investeerders, inplaats van simpelweg terugbetaling van de lening. Daarnaast wordt er soms ook equity in het bedrijf aangeboden. In 2018 haalden ondernemers gemiddeld €114.000 op per crowdfunding campagne (Bron: KvK.nl). Crowdfunding campagnes lopen 100% online.

Factoring

Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering waar uitstaande facturen worden omgezet in cash. Zodra u een factuur aan uw klant stuurt met een betaaltermijn van bijvoorbeeld 60 dagen, dan kunt u deze factuur laten factoren. De factor maatschappij betaald dan direct het factuurbedrag aan u uit, en incasseert na 60 dagen het bedrag bij de debiteur in ruil voor een percentage van de factuur. Wij hebben al verschillende artikelen geschreven over factoring, zoals: Hoe Werkt Factoring? en Factoring: Welke Verschillende Vormen Zijn Er?

OVER ONS

Als FinTech bedrijf zijn we bij Novicap gespecialiseerd in Factoring. Via ons volledig digitale platform kunt u gemakkelijk facturen uploaden, direct de rentepercentages zien, en binnen 48 uur het geld op uw rekening gestort krijgen. Ook vragen wij geen persoonlijke garanties en nemen wij het faillisementsrisico over. Door onze processen zoveel mogelijk te automatiseren, kunnen wij de laagste rentepercentages in de markt aanbieden.

Wilt u meer informatie over onze diensten, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Partner worden van Novicap? Klik hier voor meer informatie.

HULP NODIG?

BEZOEK DE INFORMATIEPAGINA EN ONTDEK GIDSEN DIE U KUNNEN HELPEN OM UW LIQUIDITEIT TE VERBETEREN

Luciana Kooke
Luciana Kooke
Marketing Assistant bij Novicap

Laat uw reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spreek met een financieel expert

Novicap informeert u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt om uw verzoek bij te wonen en u elektronische mededelingen over onze diensten te sturen. Deze gegevens worden niet bekendgemaakt aan derden en u kunt uw gegevensbeschermingsrechten uitoefenen volgens het volgende Privacybeleid.

Bel ons tijdens openingstijden: 

maandag t/m vrijdag

8:00 tot 18:00

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk. 

Copy link
Powered by Social Snap