Blog

Recourse vs. Non-recourse Factoring: Wat zijn de verschillen?

Laat uw bedrijf groeienJanuari 31, 2019

Factoring wordt steeds populairder en is de snelst groeiende manier van alternatieve financiering in Nederland. Er zijn echter grote verschillen tussen factoringmaatschappijen, en iedere maatschappij biedt andere voorwaarden aan.

In dit artikel gaan we kijken naar het verschil tussen Recourse en Non-recourse Factoring.

Wat is factoring?

Factoring wordt vooral door MKB bedrijven gebruikt om cashflow te verbeteren, en geld vrij te maken dat vastzit in uitstaande facturen.

Bedrijven hebben vaak te maken met betaaltermijnen van 30 dagen of meer. Dit betekend dat wanneer zij producten of diensten leveren, het vaak minimaal 30 dagen duurt voordat zij hun geld ontvangen.

In deze periode worden er wel andere kosten gemaakt zoals personeelskosten en inkoopkosten.
Met factoring wordt de uitstaande factuur verkocht aan een factoringmaatschappij, welke vervolgens het factuurbedrag bevoorschot in ruil voor een rentepercentage.

Wanneer de betaaltermijn verstreken is, betaald de debiteur de factuur aan de factoringmaatschappij.

Naast de verbeterde liquiditeit zitten er nog meer voordelen aan factoring. Veel MKB bedrijven hebben moeite met het verkrijgen van financiering bij een bank.

Kredietwaardigheid

Sommige factoringmaatschappijen kijken naar de kredietwaardigheid van de debiteur, en focussen zich minder op de cijfers van de MKB’er. Hierdoor kunnen MKB’ers welke niet in aanmerking komen voor een bankkrediet, soms wel bij factoringmaatschappijen terecht.

Een ander verschil tussen factoringmaatschappijen is wat er gebeurt wanneer de debiteur failliet gaat en de openstaande factuur niet meer kan betalen. In dit geval is het belangrijk om te kijken of de factoringovereenkomst resource of non-recourse is.

Non-recourse factoring

Bij een non-recourse factoring overeenkomst wordt het faillisementsrisico overgedragen aan de factoringmaatschappij. Wanneer een debiteur failliet gaat, is dit dus het risico van de factoringmaatschappij.

In deze gids geven we een reeks aanbevelingen zodat er concrete maatregelen kunnen worden genomen om de cashflow schade te minimaliseren gedurende de coronacrisis.

Optimaliseer je cashflow in tijden van crisis

GRATIS GIDS

Recourse factoring

Bij recourse factoring neemt de factoringmaatschappij het faillisementsrisico niet over. In het geval van faillissement dient de klant het bevoorschotte bedrag terug te betalen aan de factoringmaatschappij.

Het is belangrijk om goed in de factoringovereenkomst te kijken welke vorm van factoring er aangeboden wordt. Non-recourse factoring hoeft namelijk niet duurder te zijn.

Over ons

Als Fintech bedrijf zijn we bij Novicap gespecialiseerd in Factoring. Via ons volledig digitale platform kunt u gemakkelijk facturen uploaden, direct de rentepercentages zien, en binnen 48 uur het geld op uw rekening gestort krijgen. Ook vragen wij geen persoonlijke garanties en nemen wij het faillisementsrisico over. Door onze processen zoveel mogelijk te automatiseren, kunnen wij de laagste rentepercentages in de markt aanbieden.

Wilt u meer informatie over onze diensten, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Partner worden van Novicap? Klik hier voor meer informatie.

HULP NODIG?

BEZOEK DE INFORMATIEPAGINA EN ONTDEK GIDSEN DIE U KUNNEN HELPEN OM UW LIQUIDITEIT TE VERBETEREN

Luciana Kooke
Luciana Kooke
Marketing Assistant bij Novicap

Laat uw reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spreek met een financieel expert

Novicap informeert u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt om uw verzoek bij te wonen en u elektronische mededelingen over onze diensten te sturen. Deze gegevens worden niet bekendgemaakt aan derden en u kunt uw gegevensbeschermingsrechten uitoefenen volgens het volgende Privacybeleid.

Bel ons tijdens openingstijden: 

maandag t/m vrijdag

8:00 tot 18:00

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk. 

Copy link
Powered by Social Snap