Fintech: Alles wat je moet weten

Voor het laatst bijgewerkt op Juni 15, 2021

Denk even terug aan je leven van voor COVID-19. In die minder sociaal gedistantieerde dagen was fintech de onbezongen held van je vrijdagavond.

Na het avondeten verdeelden jij en je vrienden de rekening via Tikkie. Later tikte je aan de bar je telefoon in om een drankje te betalen met Apple Pay.

Toen het tijd was om naar huis te gaan, stapte je in een Uber, waar je voor de rit betaalde met een opgeslagen creditcard of zelfs met Bitcoin.

Zelfs als je het niet beseft, maakt fintech waarschijnlijk een groot deel uit van je persoonlijke en professionele dag-tot-dag.

Zoals bij veel opkomende technologiesectoren kan fintech een dubbelzinnig concept zijn door de enorme hoeveelheid tools, platformen en diensten die onder fintech vallen.

Als je je nog steeds afvraagt wat fintech precies is, volgt hier een uitleg.

Wat is Fintech?

Fintech is een woordcombinatie voor “financiële technologie“. Het is een containerbegrip voor elke technologie die wordt gebruikt om traditionele financiële diensten te verbeteren, te stroomlijnen, te digitaliseren of te disrupten.

Fintech verwijst naar software, algoritmen en toepassingen voor zowel computer- als mobiele hulpmiddelen. In sommige gevallen omvat het ook hardware, zoals slimme, aangesloten spaarvarkens of virtual reality (VR) handelsplatforms.

Fintech-platforms maken alledaagse taken mogelijk zoals het verplaatsen van geld tussen rekeningen, het betalen van rekeningen of het aanvragen van financiële steun. Ze omvatten ook technisch ingewikkelde concepten zoals peer-to-peer leningen of crypto beurzen.

  • Banken gebruiken fintech voor zowel back-end processen – bijvoorbeeld het achter de schermen monitoren van rekeningactiviteiten – als op de consument gerichte oplossingen, zoals de app die u gebruikt om uw saldo te controleren.
  • Particulieren gebruiken fintech voor alles van belastingberekeningen tot het grasduinen in de markten, zonder dat zij daarvoor enige ervaring met beleggen nodig hebben.
  • Bedrijven doen een beroep op fintech voor het verwerken van betalingen, e-handelstransacties, de boekhouding en andere financieringsoplossingen.

In het kielzog van de COVID-19 pandemie wenden meer en meer bedrijven zich tot fintech om functies zoals contactloze betalingen of andere door technologie gevoede transacties mogelijk te maken.

Hoe is Fintech geëvolueerd?

Dat fintech populair is, wil niet zeggen dat het gloednieuw is. Hoewel de term pas in 2018 aan het Merriam-Webster woordenboek werd toegevoegd, dateert het concept al van tientallen jaren geleden.

Geldautomaten, bijvoorbeeld, bevonden zich ooit op het snijvlak van fintech-innovatie, net als technologieën voor het verifiëren van handtekeningen die in de jaren 1860 voor het eerst door banken werden gebruikt.

De afgelopen jaren is fintech niet langer geassocieerd met schamele startups, maar is het uitgegroeid tot een belangrijk facet van gevestigde en oude financiële instellingen.

Als gevolg daarvan hebben sommige van ‘s werelds meest erkende instellingen nu een eigen fintech onder hun vleugels.

JP Morgan investeerde in 2019 25 miljoen dollar in fintech-startups. Capital One heeft fintech-geïnfundeerde “bankcafés” gecreëerd om jonge, digitaal onderlegde klanten de deur binnen te lokken.

Fintech heeft zijn waarde bewezen in het licht van de coronavirus pandemie, zelfs als sommige van zijn iteraties hebben geleden.

Banken en financieringsmaatschappijen hebben in heel Nederland transacties kunnen verrichten en COVID-19-ondersteuning en -diensten kunnen aanbieden, zoals de BMKB-C regeleing via digitale weg. Langere wachttijden voor telefonische service kunnen ook worden vermeden door online te gaan of de mobiele app van een bank of financieringsmaatschappij te openen.

Hoe beïnvloedt Fintech mij?

De sector van de financiële dienstverlening staat niet bepaald synoniem voor wendbaarheid.

Maar vandaag de dag is aanpassingsvermogen en snelle iteratie (en niet te vergeten, onmiddellijke tevredenheid) precies wat consumenten en bedrijfseigenaren verwachten, en in toenemende mate, nodig hebben.

Fintech helpt processen te versnellen die vroeger dagen, weken of zelfs maanden duurden.

Fintech heeft ook het potentieel om de financiële inclusie te verbeteren: In sommige delen van de wereld voorziet fintech in de behoeften van mensen zonder bank, waar overheidssteun of institutionele steun ontbreekt.

Een deel van de reden waarom fintech de mogelijkheid heeft om traditioneel onhandige processen te stroomlijnen, is omdat het gebaseerd is op enen en nullen in plaats van menselijke vaardigheden en meningen.

Veel fintechplatforms bevatten elementen van zowel traditionele makelaars/adviseurs als algoritmen, maar andere platforms helpen gebruikers door financieel complexe taken te navigeren zonder enige interactie met een echte, levende mens.

Face-to-face?

Zo kunnen consumenten vandaag de dag traditionele bankkantoren mijden voor zaken als het aanvragen van een lening, een hypotheek of factoring faciliteit.

Particuliere beleggers hoeven niet langer face-to-face met financiële experts af te spreken om de ins en outs van hun portefeuilles nauwgezet door te nemen – ze kunnen hun opties online bekijken of zelfs de hulp van chatbots inroepen om beslissingen te nemen.

Uiteindelijk is het antwoord op de vraag hoe fintech je leven beïnvloedt een zaak van geval tot geval.

Afgezien van taken die in het dagelijks bankieren zijn verankerd, zoals het online bijhouden van bankrekeningen, is de impact van fintech op je leven een persoonlijke beslissing, die wordt bepaald door het aantal diensten waarmee je in aanraking wilt komen.

Je kunt zo diep gaan als je wilt, of gewoon aan de oppervlakte blijven.

In deze gids geven we een reeks aanbevelingen zodat er concrete maatregelen kunnen worden genomen om de cashflow schade te minimaliseren gedurende de coronacrisis.

Optimaliseer je cashflow in tijden van crisis

GRATIS GIDS

Is Fintech veilig?

Een interessante manier waarop fintechs de financiële dienstensector hebben veranderd, heeft te maken met het vertrouwen van de consument.

Het EY-rapport belicht een opvallende trend: 68% van de respondenten gaf aan bereid te zijn financiële instrumenten te gebruiken die door niet-traditionele (dat wil zeggen: niet-financiële) instellingen zijn ontwikkeld. En 89% van de MKB-ondernemers (VS) gaf aan bereid te zijn gegevens te delen met fintech-bedrijven.

Het is verstandig om flitsende, maar onbewezen fintechs en hun hoge beloften met een gezonde dosis scepsis te benaderen.

Naarmate digitale gegevens steeds omvangrijker worden en een steeds grotere rol gaan spelen in het dagelijks leven, zullen ook grootschalige veiligheidsincidenten de kop opsteken.

Recente hacks, waaronder spraakmakende Bitcoin-overvallen, hebben deze risico’s onder de aandacht van het publiek gebracht.

Wat heeft Fintech in petto voor de toekomst?

Niemand weet zeker welke fintech-innovaties er aan de horizon liggen, en deze onzekerheid wordt nog versterkt door de chaos die de pandemie heeft veroorzaakt.

De prognoses van begin 2020 dat de volwassen wordende sector ook in 2020 expansie zal zien, zijn slechts gedeeltelijk accuraat gebleken.

Deloitte merkt op dat renteverlagingen en de door het coronavirus veroorzaakte economische achtbaan de aannames van de sector over de nabije toekomst van fintech overhoop hebben gegooid.

Fintechs hebben, net als hun klanten, te kampen gehad met financiële tegenslagen – sommige hebben personeel moeten inkrimpen of ontslaan. Andere bedrijven zoals Novicap, zijn door het aanbieden van de juiste diensten zelfs een plek kunnen bemachtigen in de lijst van de top 100 snelst groeiende bedrijven van The Financial Times.

Maar tegelijkertijd is de vraag naar fintech misschien nog nooit zo groot geweest: Bedrijven en bank klanten vertrouwen steeds meer op technologie om hen te helpen navigeren in hun financiële taken.

Deloitte voorspelt dat een economisch herstel hand in hand zal gaan met nieuwe kansen voor fintechs. Dit kan met name het geval zijn in een bedrijfsklimaat dat uit pure noodzaak direct vatbaarder is geworden voor digitale financiële diensten en e-commerce.

Grotere en langetermijntrends voor de toekomst van fintech blijven relatief intact. Consolidatie, partnerschappen en voortdurende samenwerkingen tussen bestaande banken en fintechs lijken op handen te zijn.

Bekijk hier een voorbeeld van een samenwerking tussen de bank en een fintech.

Waar het op neerkomt? Fintech is officieel een belangrijke speler in de wereldeconomie, het bedrijfslandschap en het weefsel van de moderne samenleving in het algemeen. Het domein is wijdverspreid, groeit snel en zal, zo lijkt het, blijven bestaan.

HULP NODIG?

BEZOEK DE INFORMATIEPAGINA EN ONTDEK GIDSEN DIE U KUNNEN HELPEN OM UW LIQUIDITEIT TE VERBETEREN

Spreek met een financieel expert

Novicap informeert u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt om uw verzoek bij te wonen en u elektronische mededelingen over onze diensten te sturen. Deze gegevens worden niet bekendgemaakt aan derden en u kunt uw gegevensbeschermingsrechten uitoefenen volgens het volgende Privacybeleid.

Bel ons tijdens openingstijden: 

maandag t/m vrijdag

8:00 tot 18:00

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk. 

Copy link
Powered by Social Snap