Blog

Factoring steeds populairder, aantal bankleningen daalt

FinancierenOktober 24, 2018
Factoring populair

Factoring steeds populairder, aantal bankleningen daalt

Volgens nieuw onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) financiert het Nederlandse bedrijfsleven zich steeds meer met factoring, vergeleken met bankleningen.

In het onderzoek van het CPB werden alle landen van de EU, plus de VS en Japan met elkaar vergeleken. Er zijn 25 verschillende indicatoren bekeken over een periode van ruim 20 jaar (1995 – 2016).

Factoring is het verkopen van uitstaande facturen aan een factormaatschappij. De factuur dient als het ware als onderpand van de lening, en hierdoor kunnen veel MKB bedrijven die niet bij een bank terecht kunnen toch financiering krijgen, aangezien de factormaatschappij meer zekerheid heeft. Zij kunnen namelijk later de factuur innen.

In het onderzoek werd eerst gekeken naar de rol van de bank binnen de financiële sector. In 2006 behoorde Nederland nog tot de categorie ‘bank-based countries’, waar de bank de voornaamste bron van financiering was. In 2015 werd Nederland overgeplaatst naar de categorie ‘market-based countries’, waar de bank niet meer de voornaamste bron van financiering is maar er vooral kapitaal wordt aangetrokken vanuit de markt. In figuur 1 is duidelijk te zien dat zich vanaf 2014 een daling aan verstrekte bankleningen inzet

Met onze financieringsgids kunt u alles leren over wat u moet weten over het aantrekken van additionele financiering naast de bank. 

ALTERNATIEVE FINANCIERING

GRATIS GIDS

Wanneer gekeken wordt naar alternatieve financieringsmogelijkheden, laat Nederland de snelste groei in factoring volumes zien van heel Europa (figuur 2). Alhoewel de volumes nog steeds relatief laag zijn vergeleken met andere landen, groeien deze wel het hardst. In totaal werd er in 2008 voor €30 miljard aan facturen verkocht via factoringmaatschappijen, in 2017 was dit €90 miljard.

Dit is een verdriedubbeling. Er wordt nog altijd meer aan bankleningen uitgegeven (€304 miljard) dan aan factoring, maar de stijging in het aantal bankleningen de afgelopen tien jaar is slechts 12%, en bij factoring dus 300%. In de laatste drie jaar is er zelfs een daling in het aantal uitgegeven bankleningen, zoals blijkt uit figuur 1.

De snelle groei van factoring als financieringsmogelijkheid kan ook duiden op een strenger beleid van banken, welke steeds hogere eisen stellen aan bedrijven voordat ze krediet verlenen. De relatie tussen deze ontwikkelingen is nog niet duidelijk.

Dit onderzoek hangt sterk samen met recent onderzoek van de Rabobank. Volgens de Rabobank is het Nederlandse bedrijfsleven sterk aan het ‘ontbanken’ en volgt het de Verenigde Staten, waar banken al lang niet meer de eerste financieringsoptie zijn. Waar in 2012 het aandeel van banken in financiering nog 75% was, is dit nu al minder dan 50%.

Over Ons

Als FinTech bedrijf zijn we bij Novicap gespecialiseerd in Factoring. Via ons volledig digitale platform kunt u gemakkelijk facturen uploaden, direct de rentepercentages zien, en binnen 48 uur het geld op uw rekening gestort krijgen. Ook vragen wij geen persoonlijke garanties en nemen wij het faillisementsrisico over. Door onze processen zoveel mogelijk te automatiseren, kunnen wij de laagste rentepercentages in de markt aanbieden.

Wilt u meer informatie over onze diensten, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Partner worden van Novicap? Klik hier voor meer informatie.

HULP NODIG?

BEZOEK DE INFORMATIEPAGINA EN ONTDEK GIDSEN DIE U KUNNEN HELPEN OM UW LIQUIDITEIT TE VERBETEREN

Factoring populair
Luciana Kooke
Luciana Kooke
Marketing Assistant bij Novicap

Laat uw reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spreek met een financieel expert

Novicap informeert u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt om uw verzoek bij te wonen en u elektronische mededelingen over onze diensten te sturen. Deze gegevens worden niet bekendgemaakt aan derden en u kunt uw gegevensbeschermingsrechten uitoefenen volgens het volgende Privacybeleid.

Bel ons tijdens openingstijden: 

maandag t/m vrijdag

8:00 tot 18:00

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk. 

Copy link
Powered by Social Snap