Blog

In 4 Stappen Naar Een Effectief Debiteurenbeheer

Verbeter uw cashflowOktober 17, 2018
effectief-debiteurenbeheer

Succes is meer dan alleen het vinden van klanten. Het grotere geheel van succes heeft ook te maken met cashflow en liquiditeit, aangezien het essentieel is voor het voortbestaan van het bedrijf dat klanten optijd betalen en er voldoende cash aanwezig is om investeringen te doen.
Het onderhouden van een goed debiteurenbeheer kan stressvol zijn. Dit is waarom het belangrijk is effectieve processen in stand te hebben om betalingen inzichtelijk houden. Om deze reden hebben we 5 tips op een rij gezet waarmee u uw debiteurenbeheer een stuk effectiever en gestructureerder kan maken.

1) Wees vooraf duidelijk over de betalingstermijn.
Maak het uw klanten zo gemakkelijk mogelijk om te betalen. De facturen moeten duidelijk de betalingsvoorwaarden bevatten zodat er geen verwarring ontstaat, wat het betaalproces alleen maar kan vertragen.

Wat uw facturen zouden moeten bevatten:
* Het bedrag en de uiterlijke betaaldatum.
* Bankrekeningnummer en betaalgegevens.
* U kunt verschillende betaalmogelijkheden aanbieden, zoals PayPal.
* U kunt overwegen een korting voor vroege betaling aan te bieden, of rente berekenen als er te laat betaald wordt. Laat dit duidelijk weten.

(Lees hier hoe u een factuur opsteld!)

2) Verstuur de factuur en betalingsherinneringen zo snel mogelijk.
Zodra het werk is afgerond, is het beter om de factuur zo snel mogelijk te versturen zodat de klant nog precies weet waar het over gaat.
Tegelijkertijd, zodra er niet betaald wordt dienen er direct betalingsherinneringen te worden verstuurd. Het is ook aan te raden om vriendelijke betalingsherinneringen te sturen, ook al is de betalingstermijn nog niet verstreken. Hierdoor wordt de klant herinnerd aan de betalingsverplichting, en dit zal niet dreigend overkomen.

3) Haal lastige klanten er pro-actief tussenuit.
Let op voor tekenen die erop wijzen dat uw klant problemen heeft met het voldoen van de betalingsverplichtingen. Zodra u denkt dat uw klant in financiële problemen zit, is het beter om de klant zo snel mogelijk te benaderen en samen een oplossing te zoeken. Blijf niet afwachten tot het bedrijf failliet is, dan kunt u waarschijnlijk fluiten naar uw geld. Zodra er geen oplossing in zicht is is het beter om de leveringen direct te staken totdat er nieuwe betalingsafspraken worden gemaakt.
Aanmaningen of deurwaarders sturen zouden een laatste redmiddel moeten zijn, maar probeer het eerst zelf op te lossen.

4) Late betalingsvoorwaarden.
Als u leverancierskrediet overweegt, doe dan eerst goed onderzoek of het bedrijf wel kredietwaardig is. Wees ook duidelijk over de rentes die u in kaart brengt, en laat dit desnoods door een advocaat vastleggen zodat dit voor iedereen helder is.
Het is belangrijk om de regels strikt te handhaven. Als een betaling ook maar een dag te laat is dient u rente te rekenen, standaard. Als u regels omzeild voor een klant, zal deze klant daar vaker gebruik van proberen te maken.

5) Blijf goed zichtbaar.
Onderhoud goed contact met uw klanten zodat u vooraan in de rij staat wanneer de betalingen gedaan worden. Zorg dat u een prioriteit wordt door heldere betalingsvoorwaarden en een warme relatie. Zij zullen op deze manier problemen willen vermijden en meer baat hebben bij een vroege betaling.

Mocht het toch niet lukken om vroege betaling af te dwingen, of heeft u te maken met zulke lange betalingstermijnen dat u zelf in de financiële problemen komt, dan kunt u altijd factoring overwegen.

Over Ons

Als FinTech bedrijf zijn we bij Novicap gespecialiseerd in Factoring. Via ons volledig digitale platform kunt u gemakkelijk facturen uploaden, direct de rentepercentages zien, en binnen 48 uur het geld op uw rekening gestort krijgen. Ook vragen wij geen persoonlijke garanties en nemen wij het faillisementsrisico over. Door onze processen zoveel mogelijk te automatiseren, kunnen wij de laagste rentepercentages in de markt aanbieden.

Wilt u meer informatie over onze diensten, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Partner worden van Novicap? Klik hier voor meer informatie.

HULP NODIG?

BEZOEK DE INFORMATIEPAGINA EN ONTDEK GIDSEN DIE U KUNNEN HELPEN OM UW LIQUIDITEIT TE VERBETEREN

effectief-debiteurenbeheer
Luciana Kooke
Luciana Kooke
Marketing Assistant bij Novicap

Laat uw reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spreek met een financieel expert

Novicap informeert u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt om uw verzoek bij te wonen en u elektronische mededelingen over onze diensten te sturen. Deze gegevens worden niet bekendgemaakt aan derden en u kunt uw gegevensbeschermingsrechten uitoefenen volgens het volgende Privacybeleid.

Bel ons tijdens openingstijden: 

maandag t/m vrijdag

8:00 tot 18:00

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk. 

Copy link
Powered by Social Snap