Blog

Alternatieve financiering: wat is het en welke soorten zijn er voor het MKB?

FinancierenJuni 6, 2019

De meeste MKB bedrijven kloppen nog steeds bij de bank aan als ze bedrijfsfinanciering zoeken. Dit kan in de vorm van leningen, rekening-courant kredieten of credit cards zijn.

De reden hiervoor is dat velen nog onbekend zijn met alternatieve financieringsvormen, en niet realiseren dat ze niet afhankelijk van de bank hoeven te zijn.

Sinds de financiële crisis zijn banken erg terughoudend geworden met het verstrekken van leningen aan kleine en middelgrote bedrijven. Deze bedrijven zouden er veel profijt van kunnen hebben om zich te verdiepen in alternatieve financieringsmogelijkheden.

Er zijn twee verschillende bronnen van financiering voor MKB’ers, namelijk equity en debt financiering.

Equity financiering

Equity financiering is financiering waarbij er een gedeelte van het bedrijf wordt ‘verkocht’ in ruil voor investeringen, meestal in de vorm van aandelen. De investeerder hoopt dat deze aandelen over tijd in waarde zullen stijgen, en ontvangt soms dividenduitkeringen van het bedrijf.

De oudste en meest traditionele vorm van equity financing is investering van familie en vrienden in ruil voor een klein gedeelte van het bedrijf.

De voor en nadelen van equity financiering

Het bedrijf heeft geen schuld, dus als het bedrijf failliet gaat of in een lastige situatie terecht komt zijn er geen schuldeisers. De investeerders hebben simpelweg hun investering verloren.

Aan de andere kant betekent dit dat er een gedeelte van het bedrijf uit handen gegeven wordt, en hiermee ook controle. De aandeelhouders krijgen nu voor een gedeelte de touwtjes in handen.

In deze gids geven we een reeks aanbevelingen zodat er concrete maatregelen kunnen worden genomen om de cashflow schade te minimaliseren gedurende de coronacrisis.

Optimaliseer je cashflow in tijden van crisis

GRATIS GIDS

Welke soorten alternatieve equity financiering zijn er?

  • Equity crowdfunding: Er zijn verschillende websites en platformen waar u uw bedrijf kan promoten en investeringen kan ontvangen van individuen of bedrijven. Voorbeelden zijn AngelList en Seedrs.
  • Angel investors: Dit zijn meestal welvarende en ervaren individuen die investeren en soms ook mentor of adviseur van het bedrijf worden. Wederom is AngelList een voorbeeld, maar er worden ook events georganiseerd waar start-ups en angels samenkomen.
  • Venture capital: VC’s investeren vooral in start-ups met hoog potentieel die al enkele jaren actief zijn. In sommige gevallen kunnen VC’s ook om een significant aandeel in het bedrijf vragen, maar aan de andere kant investeren zij soms in honderden bedrijven per jaar en brengen dus veel expertise met zich mee.

Debt financiering

Debt financiering is het ophalen van geld door middel van het afsluiten van een lening, waarna u dus schulden heeft die normaal gesproken in betalingstermijnen afgelost worden.

De meest traditionele debt financiering is een lening of rekening-courant krediet bij de bank. Vooral in de vorm van debt financiering zijn er veel alternatieve mogelijkheden op de markt gekomen, aangezien banken sinds de crisis van 2008 erg terughoudend zijn geworden in het verstrekken van leningen.

Dit heeft nieuwe kansen gecreëerd voor zogenaamde FinTech bedrijven, die door middel van technologie alternatieve financieringsmogelijkheden aanbieden.

De voor en nadelen van debt financiering

Het grootste voordeel van debt financiering is dat u de controle over het bedrijf niet aan investeerders hoeft over te geven, zolang de lening maar terugbetaald wordt.

Daar tegenover staat het grootste nadeel, dat het bedrijf schulden heeft. Mocht het bedrijf met een financiële tegenvaller te maken hebben of failliet gaan, moet de lening nog steeds terugbetaald worden, plus de rente.

Welke soorten alternatieve debt financiering zijn er?

  • Peer-to-peer (P2P) lending: P2P leningen zijn een populair alternatief voor traditionele bank leningen. Individuen verstrekken de leningen wat normaal gesproken sneller en makkelijker is vergeleken met een bank. Er zijn verschillende P2P platformen waar bedrijven kunnen adverteren om aandacht van investeerders te trekken, zoals Funding Circle.
  • Invoice finance: Cashflow is erg belangrijk voor (vooral MKB-) bedrijven. Als uw bedrijf een factuur heeft verstuurd naar een klant waarvan het weet dat het weken kan duren voordat deze betaald wordt, is factoring wellicht een goede oplossing. Factoring aanbieders kopen als het ware de factuur over, waardoor u uw geld direct op de rekening gestort krijgt in ruil voor een percentage van de factuur. Een voorbeeld van een factoring aanbieder is Novicap.

Over ons

Als FinTech bedrijf zijn we bij Novicap gespecialiseerd in Factoring. Via ons volledig digitale platform kunt u gemakkelijk facturen uploaden, direct de rentepercentages zien, en binnen 48 uur het geld op uw rekening gestort krijgen. Ook vragen wij geen persoonlijke garanties en nemen wij het faillisementsrisico over. Door onze processen zoveel mogelijk te automatiseren, kunnen wij de laagste rentepercentages in de markt aanbieden.

Wilt u meer informatie over onze diensten, neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Partner worden van Novicap? Klik hier voor meer informatie.

HULP NODIG?

BEZOEK DE INFORMATIEPAGINA EN ONTDEK GIDSEN DIE U KUNNEN HELPEN OM UW LIQUIDITEIT TE VERBETEREN

Luciana Kooke
Luciana Kooke
Marketing Assistant bij Novicap

Laat uw reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Spreek met een financieel expert

Novicap informeert u dat uw persoonlijke gegevens zullen worden gebruikt om uw verzoek bij te wonen en u elektronische mededelingen over onze diensten te sturen. Deze gegevens worden niet bekendgemaakt aan derden en u kunt uw gegevensbeschermingsrechten uitoefenen volgens het volgende Privacybeleid.

Bel ons tijdens openingstijden: 

maandag t/m vrijdag

8:00 tot 18:00

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk. 

Copy link
Powered by Social Snap